• Ви знаходитесь тут:

  • ШКОЛА
  • Організація харчування

Організація харчування

Закон України "Про дитяче харчування"Закачати...
Закони України:
„Про освіту”,
„Про загальну середню освіту”,
„Про дошкільну освіту”,
„Про охорону дитинства”,
” Про молоко та молочні продукти” .

Закачати...
Закачати...
Закачати...
Закачати...
Закачати...
Постанова Кабінету Міністрів України "Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах"Закачати...
Постанова Кабінету Міністрів України від 21.05.1992 № 258 "Про норми харчування та часткову компенсацію вартості продуктів для осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи"Закачати...
Спільний наказ Міністерства охорони здоров'я та Міністерства освіти і науки України від 01.06.2005 № 242/329 "Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах"Закачати...
Наказ МОНУ від 26.02.2013 №202/165 " Про затвердження Змін до Інструкції харчування дітей у дошкільних навчальних закладах"Закачати...
Наказ Міністерства охорони здоров’я України від 29.12.2012 № 1140 "Про затвердження Державних санітарних норм та правил "Медичні вимоги до якості та безпечності харчових продуктів та продовольчої сировини"Закачати...
Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України від 28.12.2014 №76-VIIIЗакачати...
Методичні рекомендації щодо дотримання санітарних вимог під час організації харчування на підприємствах громадського харчуванняЗакачати...
СИСТЕМА КОНТРОЛЮ ЗА ЯКІСТЮ ХАРЧУВАННЯ УЧНІВ У ЗАГАЛЬНООСВІТНІХ ШКОЛАХ
Закачати...
Рекомендовані матеріали щодо створення та функціонування комісії громадського контролюЗакачати...

ВИТЯГ З ДЕРЖАВНИХ САНІТАРНИХ ПРАВИЛ і НОРМ ВЛАШТУВАННЯ, УТРИМАННЯ ЗАГАЛЬНООСВІТНІХНАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ ТА ОРГАНІЗАЦІЇНАВЧАЛЬНО-ВИХОВНОГО ПРОЦЕСУ

Державні санітарні правила і норми підготовлені відповідно до Законів України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», «Про загальну середню освіту» з урахуванням сучасних наукових розробок і досліджень з регламентації гігієнічних умов і режимів навчання при чинних формах організації навчально-виховного процесу для всіх загальноосвітніх навчальних закладів для дітей і підлітків від 6 до 18 років.

Ці санітарні правила і норми призначені для керівників, учителів, вихователів і медичного персоналу загальноосвітніх навчальних закладів, працівників органів управління освітою і санітарно-епідеміологічної служби.

ДСанПіН 5.5.2.008-01 — обов’язковий для виконання документ, що регламентує безпечні для здоров’я дітей і підлітків умови навчання та виховання, які сприяють підвищенню їх працездатності протягом навчального дня, тижня, року, поліпшують психофізіологічний розвиток та зміцнюють здоров’я дитини (підстава ст. 7, 11, 13, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 26, 27, 28 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення».

Харчоблок

3.8. Виробничі приміщення харчоблоку проектуються із урахуванням розміщення в них технологічного устаткування.

Кухонні плити, які працюють на твердому паливі, можна передбачати тільки в сільських школах з наповнюваністю не більше 80 учнів.

Кухні в школах повинні бути розраховані на розміщення в них устаткування для приготування їжі із сировини, а також — з напівфабрикатів.

Площу обіднього залу (без кімнати для роздачі) слід приймати із розрахунку на одного учня не менше як 0,75 м2 в школах до 80 місць і 0,65 м2 — більше 80 місць.

Харчоблоки допускається розмішувати на цокольних поверхах, заглиблених не нижче 0,5 м від запланованої відмітки тротуару, при забезпеченні цих приміщень природним освітленням, ефективною штучною вентиляцією і при відмітці підлоги не нижче 1 м найвищого рівня ґрунтових вод.

Обідні зали слід обладнувати столами на 4-6-10 місць і стільцями або табуретами. Відстань (см) між столами і роздачею чи вікном (дверима) для прийому брудного посуду повинна бути — 150-200; між рядами столів — 100-150; між столами і стіною — 40-60. Столи повинні мати гігієнічне покриття, що легко миється, стійке до дії гарячої води і дезінфікуючих засобів. Столи щодня миють гарячою водою з кальцинованою содою та милом, а після кожного прийому їжі протирають вологими і чистими ганчірками

Умивальники слід передбачити із розрахунку один на 20 місць, електрорушники — один на 40 місць. , висота устаткування умивальників 0,5, 0,6, 0,7 м, питні фонтанчики 1 на 100 учнів.

Столовий посуд може бути фаянсовий, фарфоровий або із нержавіючої сталі Не рекомендується використовувати емальований, алюмінієвий посуд і забороняється застосування пластмасового посуду багаторазового використання та пощербленого посуду.

Забороняється використання приміщень харчоблоку, їдалень, роздаткових, буфетів не за призначенням.

Вживання їжі слід проводити в один і той же час відповідно до спеціально складеного графіку. Перед вживанням їжі діти обов’язково миють руки з милом і супить рушниками (паперові, електро).

Медичні працівники школи (при їх відсутності — особи, які затверджено наказом керівника навчального закладу) здійснюють щоденний контроль за якістю продуктів, що надходять до їдальні, умовами їх зберігання, дотримання термінів реалізації і технології виготовлення страв, санітарно-протиепідемічним режимом харчоблоку, фактичним виконанням меню.

У школах із кількістю учнів менше 100, за умови відсутності харчоблоку, допускається організація харчування дітей в окремо відведеному приміщенні за узгодженням із територіальною санітарно-епідеміологічною станцією.

ОРГАНІЗАЦІЯ ХАРЧУВАННЯ

Кількість прийомів їжі та її енергетична цінність встановлюється в залежності від віку, стану здоров’я дитини, рівня енерговитрат, типу закладу освіти.

Учні першого класу, які навчаються на базі дошкільного закладу освіти, за бажанням батьків, або осіб, які їх замінюють, отримують харчування відповідно до режиму дня закладу.

У загальноосвітніх навчальних закладах для учнів 1-12 класів повинно бути організовано одноразове харчування (сніданок). За бажанням батьків учням можуть надаватися гарячі обіди.
/Files/images/UIWsQF6NtiQ.jpgДля дітей початкових класів в умовах подовженого дня в школах рекомендується триразове харчування (сніданок, обід та підвечірок).

При харчоблоці повинні бути списки учнів, які знаходяться на диспансерному обліку і потребують дієтичного харчування.

Асортимент продукції у тильних буфетах погоджується з Головним санепідуправлінням Міністерства охорони здоров’я України. Включення до цього асортименту нових продуктів та страв проводиться тільки за умови отримання позитивного гігієнічного висновку МОЗ України. Вся продукція повинна бути забезпечена документами, які гарантують її безпеку та доброякісність.

Для миття столового посуду ручним способом використовується 4-5 ванн (3 — для обробки столових приборів і тарілок, 2 — стаканів). Стакани миються (знежирюються) один раз в окремій ванні. Тарілки, ложки та виделки — знежирюються двічі. Миючий засіб використовується у першій ванні із розрахунком 100% згідно з інструкцією до нього, у другій ванні — 50%.

Полоскання здійснюється у загальній або окремих ваннах, під проточною водою.

Помиті ложки та виделки підлягають обов’язковому прожарюванню у духових шафах.

Перспективні двотижневі меню для учнів закладів освіти піддягають обов’язковому погодженню Держпродспоживслужбою.

При організації харчування слід керуватися вимогами санітарного законодавства, які ставляться до організації раціонального харчування учнів загальноосвітніх навчальних закладів та громадського харчування.

Щоденний контроль за організацією, і якістю харчування покладається на засновників (власників), керівників навчальних закладів медичний персонал; нагляд (не рідше 2 разів протягом навчального року та за епідпоказаннями) — на установи державної санітарне-епідеміологічної служби.

По кожному закладі освіти складається схема постачання продуктів харчування.

Графік харчування учнів Степанівської ЗОШ І-ІІІ ступенів у 2019/2020 н.р.

Час харчуванняКласи
110.10-10.30Сніданок учнів 1-4 класів
211.15-11.35Харчування учнів 5-11 класів
312.20-12.30Харчування учнів пільгових категорій
413.15-13.35Обід учнів 1-4 класів, ГПД 1-3кл.

У рамках проекту #HealthySchools_UA

Учні 9-11 класів долучились до програми «Healthy Schools: заради здорових і радісних школярів»,запропонувавши «вітамінні перерви» та здорові перекуси.

/Files/images/healthy_school/10_kl/86363723_588548848659746_951768979041419264_o.jpg/Files/images/healthy_school/10_kl/86193000_588546098660021_5425735612697149440_o.jpg/Files/images/healthy_school/10_kl/86259989_588545951993369_8420419770494484480_o.jpg/Files/images/healthy_school/10_kl/86295538_588549085326389_8121845897618259968_o.jpg

У рамках проекту #HealthySchools_UA
Челлендж «Нова шкільна їдальня».
Учні 8-Б класу долучитись до програми «Healthy Schools: заради здорових і радісних школярів»,запропонувавши нові фруктові салати.

/Files/images/healthy_school/8-b/84284590_577907216390576_6142584324622385152_o.jpg/Files/images/healthy_school/8-b/83879153_577907346390563_1883263741055729664_o.jpg


У рамках проекту #HealthySchools_UA

Вода — невід'ємна частина здорового харчування. Чай серед напоїв посідає важливе місце — його охоче п'ють, щоб розслабитися, підбадьоритися, налаштуватися на позитивний лад і навіть схуднути. Чай вважається напоєм довголіття. Вживання чашки чаю в день знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань.
Напої з меліси та м’яти надають позитивні дії на людський організм, такі як, протизапальні, антидепресантні, заспокійливі, загальнозміцнюючі, антимікробні та тонізуючі.
Вживання цикорію може допомогти знизити рівень цукру в крові, а також нормалізувати обмінні процеси в організмі, що сприяє зниженню маси тіла.

Тому у рамках проекту #Healthy Schools_UA, учні 7-А класу підготували підбір корисних напоїв, а саме:
1. Чорний та зелений чай;
2. Напої з меліси, м’яти та м’яти перцевої;
3. Чай з додаванням лимону, калини та імбирю;
4. Напій цикорію
А учні 8-А класу приготували смачний десерт до чаю.

/Files/images/healthy_school/7-a/83182025_571562820358349_4523026189652066304_o.jpg
/Files/images/healthy_school/7-a/83679305_571563893691575_7112104261764251648_o.jpg/Files/images/healthy_school/7-a/83324068_571563237024974_171305788508209152_o.jpg/Files/images/healthy_school/7-a/83246056_571564060358225_5285218099681820672_o.jpg


У рамках проекту #HealthySchools_UA
Відповідно до запропонованих активностей програми «Healthy Schools: заради здорових і радісних школярів»
учні 6-А класу Степанівської ЗОШ І - ІІІ ступенів долучилися до челенджу «Нова шкільна їдальня».

/Files/images/healthy_school/6-a/IMG_20200114_084658536.jpg/Files/images/healthy_school/6-a/IMG_20200114_085301012.jpg/Files/images/healthy_school/6-a/IMG_20200114_085122609.jpg/Files/images/healthy_school/6-a/IMG_20200114_084933204.jpg/Files/images/healthy_school/6-a/IMG_20200114_084842206.jpg/Files/images/healthy_school/6-a/IMG_20200114_084807259.jpg


Тарілка здорового харчування

2019-12-20

/Files/images/healthy_school/5-a/IMG-88daee565fb702f034ad09e9ab3aca69-V.jpg

У рамках проекту #HealthySchools_UA

Тарілка здорового харчування

Учні 5-А класу Степанівської ЗОШ І – ІІІ ступенів продовжують знайомитись з правилами здорового харчування у рамках Всеукраїнського проекту " HealthySchools: заради здорових та радісних школярів».

Під час виховного заходу «Тарілка здорового харчування» діти обирали корисні продукти харчування, створювали збалансоване меню, обговорювали шкідливість харчових домішок та їжі швидкого приготування, солодких газованих напоїв.

Сподіваємося, що учні усвідомили, що треба споживати корисні продукти з усіх груп щодня: овочі та бобові, фрукти та ягоди, цільні злаки, рибу, м’ясо, яйця, корисні жири, молочні та кисломолочні продукти.

Не забуваймо також про активний спосіб життя і відпочинок та будьмо здорові!

/Files/images/healthy_school/5-a/IMG-0da3ba6db32ccaab7bcc3ea905840b32-V.jpg/Files/images/healthy_school/5-a/IMG-cb9d901287c45997e305cdb2691ff789-V.jpg/Files/images/healthy_school/5-a/IMG-10a7009363667c2e9a01768580b3bd7c-V.jpg

Тарілка здорового харчування (відео)

undefined


У рамках проєкту #HealthySchools_UA

Відповідно до запропонованих активностей програми «Healthy Schools: заради здорових і радісних школярів» шкільна родина продовжує долучатися до челенджу «Нова шкільна їдальня».
Учні 3-4 класів підтримали інших учасників та запропонували свою ідею сервірування столів та введення до шкільного меню молочно-бананових коктелей.
Чекаємо нових ідей та пропозицій!!!

/Files/images/healthy_school/4kl/79296928_539328410248457_6659417195551916032_o.jpg/Files/images/healthy_school/4kl/79312595_539329773581654_3334884462864367616_o.jpg/Files/images/healthy_school/4kl/79225293_539329866914978_1745848010471899136_o.jpg/Files/images/healthy_school/4kl/79578671_539329553581676_1268736225456422912_o.jpg/Files/images/healthy_school/4kl/80283867_539328900248408_594236947631702016_o.jpg/Files/images/healthy_school/4kl/80335515_539328716915093_1021575224237228032_o.jpg/Files/images/healthy_school/4kl/78984778_539330593581572_3149807969823096832_o.jpg/Files/images/healthy_school/4kl/78950156_539330136914951_4968110442195976192_o.jpg/Files/images/healthy_school/4kl/78972784_539329043581727_1543031593101164544_o.jpg/Files/images/healthy_school/4kl/79385617_539329306915034_6810731865507364864_o.jpg

Челендж «Нова шкільна »

(відео 2-А клас)

/Files/images/healthy_school/IMG-10ec571ee3313942b122ca05a9e7dfd7-V.jpg/Files/images/healthy_school/IMG-1db7c9a4b05b70adf5f806e465b83e62-V.jpg/Files/images/healthy_school/IMG-610f418c8540c5c0c6b830dc24ae5789-V.jpg/Files/images/healthy_school/IMG-9dd493263f848df975005f490216cb63-V.jpg/Files/images/healthy_school/IMG-9c899ed51e2d22832164718bbfd8f099-V.jpg/Files/images/healthy_school/IMG-d5f51214dff92fedd16ee120666f8050-V.jpg/Files/images/healthy_school/IMG-f42a715af25103655d6d5d35b8159049-V.jpg/Files/images/healthy_school/IMG-e67480450ca7d818244d3e624ea60952-V.jpg

У рамках проєкту #HealthySchools_UA в 11 класі відбувся виховний захід «Здорові рецепти моєї родини», під час якого учні залюбки обмінювалися рецептами своєї родини та смакували страви.

/Files/images/healthy_school/IMG_20191114_132812103_HDR.jpg/Files/images/healthy_school/IMG_20191114_132917392_HDR.jpg/Files/images/healthy_school/IMG_20191114_132833529_HDR.jpg/Files/images/healthy_school/IMG-3d4d62f096d701a6fb4549a6a6476c6d-V.jpg/Files/images/healthy_school/IMG-f477a63a04086dd9f2e1df0df68f3b38-V.jpg

У конкурсі «Здоровий сімейний рецепт» брали участь учениця 11 класу Яркова Аделіна (відео) та учень 3 класу Мірошніченко Владислав (відео).

День здорового харчування та перекусів « Munch and crunch Day»

2020-01-29

/Files/images/healthy_school/9a/84190332_578427106338587_7707416359969226752_o.jpg

У рамках проекту #HealthySchools_UA

29 січня 2020 року учні 9 класу Степанівської ЗОШ І – ІІІ ступенів провели День здорового харчування та перекусів « Munch and crunch Day» під гаслом «Похрустіти, пожувати - організму користь дати». Вони запропонували альтернативу шкідливим перекусам, приготувавши різноманітні їстівні композиції з чисельних сирих овочів та фруктів, поживного насіння корисних рослин, зелені, різновидів горіхів. Цим учні показали, що смачне може бути і красивим, і поживним. Сподіваємося, що пропозиції допоможуть направити і учнів, і батьків на пропагування здорової їжі, корисної як для мозку, так і для тіла. Обирайте здорові перекуси! Munch! Crunch! Snacks and Lunch!/Files/images/healthy_school/9a/84731200_578427286338569_4077687481770704896_o.jpg

/Files/images/healthy_school/9a/84158862_578427496338548_4295736503167877120_o.jpg/Files/images/healthy_school/9a/84668209_578428133005151_4998110823118274560_o.jpg/Files/images/healthy_school/9a/84257921_578427586338539_7014943455759564800_o.jpg/Files/images/healthy_school/9a/83367702_578427829671848_9110019590691225600_o.jpg/Files/images/healthy_school/9a/83488596_578427433005221_2486257564363259904_o.jpg/Files/images/healthy_school/9a/83616733_578428296338468_9133471941783453696_o.jpg/Files/images/healthy_school/9a/83654135_578428489671782_4675443463611744256_o.jpg/Files/images/healthy_school/9a/84230629_578427973005167_2960699254110158848_o.jpg



Кiлькiсть переглядiв: 88

Коментарi